روز جهانی زبان مادری
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در تاریخ ۱۷ نوامبر سال ۱۹۹۹ روز ۲۱ فوریه (برابر با دوم و گاهی سوم اسفند ماه) را روز جهانی زبان مادری نامید.
این سازمان هر سال به مناسبت این روز پیامی منتشر میکند. در پیام سال ۲۰۱۸ خانم آدری اَزولَی (Audrey Azoulay)، مدیرکل یونسکو، به مناسبت این روز آمده است:
«امروز، یونسکو نوزدهمین سالگرد روز جهانی زبان مادری را پاس میدارد. این فرصتی است برای یادآوری تعهد سازمان ما به سیاست پاسداری و ترویج زبانها. زبان بسیار بیشتر از یک ابزار ارتباطی صرف است. زبان بیانگر وضعیت و خصوصیات انسانی ماست و ارزشها، باورها و هویت ما در زبان تجلی مییابد. از رهگذر زبان است که ما تجربیات، سنتها و دانشمان را انتقال میدهیم و تنوع زبانها بازتاب دهنده غنای بیچون و چرای رویاها، تصورات و شیوههای زندگی ماست.»
در بخش دیگری از این پیام آمده است یونسکو سالهاست با هدف پیراستن و حیات بخشیدن به این جزء ضروری از میراث نامحسوس بشریت و برای دفاع از تنوع زبانی و ترویج نظامهای آموزش چندزبانه فعالیت میکند: «این تعهد به خصوص به آن دسته از زبانهای مادری بازمیگردد که به میلیونها ذهن جوان در حال رشد شکل میدهند و به عنوان محملی ناگزیر برای پیوستن آنها به جامعه انسانی، در وهله نخست در سطح محلی و در پی آن در سطح جهانی عمل میکنند. بنابراین یونسکو از سیاستهای زبانی به ویژه در کشورهای چند زبانهای که کاربست زبان مادری و زبانهای بومی را ترویج و تشویق میکنند، پشتیبانی میکند.»
یونسکو همچنین توصیه میکند این زبانها از نخستین سالهای تحصیل در روند آموزش به کار گرفته شوند، چرا که کودکان با زبان مادری خود بسیار بهتر آموزش میبینند.